Woots is een toetsplatform voor summatieve en formatieve toetsen en opdrachten. Dit geeft je als docent de vrijheid om een variant te kiezen die past bij jou, de afname en het doel van de toets. In onderstaand vind je de elf varianten van Toetsen en Opdrachten in Woots.
Toetsen: digitale toets of toets op papier
Toetsen zijn traditionele theorie- of kennistoetsen. Je neemt deze toetsen digitaal of op papier af. Via de variant Digitale toets neem je de toets digitaal bij je leerlingen via een desktop, laptop of tablet af. In aanvulling op deze klassieke individuele variant biedt Woots je drie alternatieven. In de Zelf nakijken digitale toets kijken de leerlingen hun eigen werk aan de hand van jouw beoordelingsmodel na. Ideaal voor bijvoorbeeld examenvoorbereiding. In de Peer-review digitale toets kijken de leerlingen elkaars werk na. Je geeft zelf aan hoeveel beoordelingen iedere leerling van zijn eigen werk krijgt. Achteraf krijg je inzicht in hoeverre de beoordeling vergelijkbaar is uitgevoerd. De Digitale toets groep geeft je de mogelijkheid om een groepjes van leerlingen een toets te laten maken. De leerlingen kunnen niet tegelijk een opgave beantwoorden, maar kunnen wel onderling de opgaven verdelen of het werk achteraf corrigeren. Tot slot heeft Woots de optie om een Programmeeropdracht digitaal af te nemen en na te kijken.
In tegenstelling tot de meer traditionele platformen voor digitaal toetsen, heb je in Woots de mogelijkheid om ook op papier een toets af te nemen. In Woots genereer je een toetsboekje. Je leerlingen maken de toets in dit boekje. Na de afname scan je de pagina's van dit boekje in en Woots sorteert het werk van de leerlingen voor je. De meerkeuzevragen kijkt Woots voor je na. Via Woots kijk je vervolgens de open vragen na. Dit heeft als groot voordeel dat je ook van een toets op papier de resultaten per opgave digitaal ter beschikking hebt. En je daardoor gebruik kunt maken van uitgebreide statistieken, automatische cijferberekening, leerdoelen en de digitale inzage. In Woots genereer je een toetsboekje in de variant Toets op papier of een formulier met 'invulbolletjes' via de variant Schrapkaart.
Opdrachten: inleveropdracht en beoordelingsformulier
Via opdrachten toets je de kennis en vaardigheden via een beoordeling tijdens of na afloop van een werk(stuk). Je geeft je leerlingen een leerlinginstructie (de opdracht), deelt de criteria waarop de leerling wordt beoordeeld en de leerling of de groep gaat aan de slag met de opdracht. Met de variant Inleveropdracht vraag je de leerling of de groep om het eindproduct van de opdracht te uploaden naar Woots. In Woots beoordeel je dit eindproduct via Criteria. Naast de klassieke individuele variant biedt Woots ook de varianten Peer-review inleveropdracht en Inleveropdracht Groep.
Het Beoordelingsformulier is ontwikkeld voor een opdracht waarbij het Eindproduct niet geüpload kan worden of de beoordeling tijdens de uitvoering van de opdracht plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan een praktijkexamen, presentatie of mondeling. In het beoordelingsformulier stel je jouw beoordeling op met Criteria, beoordeel je de leerlingen digitaal en geef je ze na beoordeling inzage in hun resultaat.
Volgende stap: Elementen van een toets
In deze stap heb je kennis gemaakt met de varianten van toetsen en opdrachten in Woots. Toetsen en opdrachten zijn gestructureerd opgebouwd in Woots. In de volgende stap lichten we de elementen in een toets aan je toe.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.