Wanneer een digitale toets is afgenomen of wanneer de gemaakte papieren toetsen zijn geüpload naar Woots, kan het nakijken beginnen. Om vragen in een toets na te kunnen kijken, is een beoordelingsmodel nodig. Het beoordelingsmodel verschilt per vraagtype. Voor open vraagtypes zijn drie nakijkmethodes beschikbaar: punten per criterium, schuifbalk of rubrics met niveaus.
Om naar het nakijk menu te navigeren, volg de onderstaande stappen.
- Klik op domain Schoolnaam in het menu aan de linkerkant.
- Klik op label_important Programma's in het menu bovenin.
- Selecteer je Programma of gebruik de zoekbalk.
- Selecteer je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op Nakijken in het menu aan de bovenkant.
- Het nakijkoverzicht wordt getoond. Vanuit hier kun je beginnen met nakijken.
Aan de linkerkant van het nakijkoverzicht staat het aantal resultaten (het aantal leerlingen) en het aantal opgaven van de toets weergegeven. Een docent ziet de knop how_to_regToewijzen.
Indien je de rol 'nakijker' hebt, zie je deze knop niet. Wanneer je op de knop klikt, heb je de mogelijkheid om nakijkers te verdelen om de werkdruk te verlichten. Nakijkers verdelen kan ook via de settings Instellingen in het menu bovenin.
Indien je de voorkeur hebt om per groep of klas na te kijken, kun je gebruik maken van de filters aan de bovenkant van de pagina. Wanneer een filter actief is als je begint met nakijken, toont Woots alleen de toetsen van de leerlingen die in de gefilterde groep(en) en/of klas(sen) zitten. De blauwe voortgangsbalk toont hoe ver het nakijken gevorderd is.
Aan de rechterkant van het nakijkoverzicht zie je de Nakijken knop en een uitklapmenu. Het uitklapmenu biedt je de mogelijkheid om te kiezen hoe je de resultaten van de leerlingen wilt nakijken.
Kijk na per leerling
Om de gemaakte toets van leerlingen als een geheel na te kijken, kies je voor Kijk na per leerling door op de Nakijken knop te klikken. Wanneer alle gemaakte toetsen al eens zijn nagekeken, is deze knop niet meer klikbaar. Wanneer je op het uitklapmenu rechts van de Nakijken knop klikt, zie je de volgende opties:
- Bekijk sequentieel: Gebruik deze optie om alle gemaakte toetsen in de volgorde van de starttijd van de digitale toets te bekijken. Voor papieren toetsen wordt de volgorde bepaald door het moment van scannen.
- Willekeurig nakijken: Om alle gemaakte toetsen in willekeurige volgorde in te zien kun je deze optie gebruiken. De optie is alleen klikbaar wanneer (een deel van) de gemaakte toetsen nog niet is nagekeken.
- Bekijk gesloten discussies: Toont alle gesloten discussies met leerlingen.
- Bekijk opgeloste vlaggen: Toont alle vlaggen die zijn opgelost.
- Bekijk vlaggen: Toont alle openstaande vlaggen die nog moeten worden bekeken.
- Los alle vlaggen op: Lost automatisch alle vlaggen op.
Kijk na per vraag
Het is ook mogelijk om per opgave of per vraag na te kijken. Als je voor deze optie kiest, kijk je de geselecteerde opgave voor alle leerlingen na, voordat je naar de volgende opgave gaat. Voor Kijk na per vraag zijn dezelfde opties beschikbaar als voor Kijk na per leerling (zie hierboven). Aanvullend heb je de mogelijkheid om alle vragen onder een opgave of een selectie van vragen na te kijken. In het onderstaande voorbeeld toont Woots alleen vraag b.
Het is belangrijk om te weten dat meerdere nakijkers niet dezelfde toets tegelijkertijd kunnen nakijken. Wanneer een nakijker is gestart met nakijken van een ingeleverde toets, dan wordt deze op slot gezet door Woots. Wanneer meerdere nakijkers samenwerken binnen een toets, verdeelt Woots automatisch de nakijkers over de toetsen.
Wanneer je begint met het nakijken van toetsen, wordt je naar het Nakijkmenu doorgestuurd. Het scherm is afhankelijk van het gekozen vraagtype, toetstype en de gekozen nakijkmethode.
Menu aan de bovenkant
- Het arrow_back-icoon: ga terug naar de Nakijkoverzicht-pagina.
- Het keyboard_arrow_left x/y keyboard_arrow_right-icoon: wissel af tussen vragen en leerlingen, afhankelijk of je hebt gekozen omna te kijken per vraag of na te kijken per leerling.
- Nakijken: Hier kun je de toets en het antwoord van de leerling nakijken.
- Annotaties: Je kunt annotaties toevoegen aan het antwoord van de leerling.
- Discussie: Indien deze optie is ingeschakeld, hebben leerlingen de mogelijkheid om een discussie te starten. De berichten van leerlingen worden hier getoond.
- Vlaggen: Maak, bewerk of verwijder vlaggen. Je kunt van vlaggen gebruik maken om de vraag van de leerlingen uit te lichten. Je hebt de mogelijkheid om commentaar toe te voegen aan een vlag.
- Het more_vert-icoon: Deze optie stelt je in de gelegenheid om nakijkinstellingen voor jou als nakijker aan te passen. De wijzigingen die je hier doet gelden niet voor andere nakijkers. De volgende instellingen zijn beschikbaar:
- Toon opgaves
- Toon vragen
- Toon modelantwoorden
- Toon leerdoelen
Menu aan de onderkant
- Het arrow_back-icoon: Navigeer naar de vorige vraag of leerling, afhankelijk of je hebt gekozen om na te kijken per vraag of na te kijken per leerling.
- Vraagnummers: Klik op een vraag om direct naar die vraag te navigeren.
- Het arrow_forward-icoon: Navigeer naar de volgende vraag of leerling, afhankelijk of je hebt gekozen om na te kijken per vraag of na te kijken per leerling.
lightbulb_outline Wist je dat je je toetsenbord kunt gebruiken om sneller na te kijken? De volgende snelkoppelingen zijn beschikbaar:
- Pijl naar links: Vorige vraag.
- Pijl naar rechts: Volgende vraag.
- Enter: Volgende vraag.
- B: Vorige leerling.
- N: Volgende leerling.
Het nakijkmenu ziet er per beoordelingsmodel anders uit. Voor open vragen zijn drie opties beschikbaar: punten per criteria, schuifbalk of rubric met niveaus.
Punten per criteria
Punten per criteria is de standaard nakijkmethode. Alle criteria zijn ongekleurd wanneer je begint met nakijken. Wanneer het antwoord van de leerling aansluit bij een criteria, dan kun je op het criteria klikken en het wordt groen. Het systeem slaat alle wijzigingen automatisch op. Indien het antwoord niet aansluit bij de criteria, dan kun je op Geen van bovenstaande klikken. Klik opnieuw op een geactiveerd criteria om deze weer te deactiveren.
Wanneer je met een schuifbalk of met rubrics met niveaus werkt, heb je de optie om op Maak ongedaan te klikken. Dit zorgt ervoor dat de score van de leerling terug naar nul punten wordt gezet. Het is ook mogelijk om de criteria te selecteren met je toetsenbord. Elk criteria heeft een nummer. Toets '1' om het eerste criteria te activeren, '2' om het tweede criteria te activeren, enzovoort. De volgende snelkoppelingen zijn beschikbaar om een vraag snel na te kijken:
- 1, 2, 3, ... : (de)activeer criteria.
- Spatiebalk: (de)activeer alle criteria.
- 0, § (Apple), ~ (Windows): (de)activeer "Geen van bovenstaande".
- f: toon vlaggen.
Informatie over opmerkingen, aanpassingen en de nakijk historie worden hieronder uitgelegd, omdat deze ook van toepassing zijn op alle andere nakijkmethodes.
Rubrics met niveaus
De tweede nakijkmethode is rubrics met niveaus. Wanneer deze methode gebruikt wordt, kun je verschillende niveaus definiëren (bijvoorbeeld onvoldoende - voldoende - goed), een beschrijving en punten per niveau toevoegen. Bij het nakijken kun je een van de niveaus selecteren. Dit is ook het grootste verschil tussen de nakijkmethode met criteria, waarbij je meerdere criteria kunt selecteren.
Schuifbalk
De laatste nakijkmethode is de schuifbalk. Met de schuifbalk heb je de mogelijkheid om ofwel het aantal punten in te vullen in het tekstvak of de schuifbalk te gebruiken om het aantal punten toe te kennen. Wanneer je decimalen wilt gebruiken, maak dan gebruik van de punt om decimalen van hele nummers te scheiden.
Woots biedt de mogelijkheid om af te wijken van het ingestelde beoordelingsmodel. Hierbij is het mogelijk om zowel naar boven als naar beneden af te wijken. Aanpassingen zijn mogelijk voor alle vraagtypen.
Om aanpassingen te maken, volg je de onderstaande stappen.
- Navigeer naar de vraag waarbij je aanpassingen op het beoordelingsmodel wilt doorvoeren.
- Voer eerst de beoordeling uit voordat je een aanpassing kunt maken.
- Klik op de tab +Aanpassing.
- Vul de aanpassing in (naar boven of naar beneden), voeg commentaar toe en klik op 'Opslaan'.
- Om meer aanpassingen door te voeren herhaal je de bovenstaande twee stappen.
De eerste manier om feedback op open vragen te geven is door het gebruik van annotaties.
Om annotaties toe te voegen, volg de onderstaande stappen.
- Navigeer naar de open vraag waar je op wilt annoteren.
- Selecteer de tekst waar je een annotatie bij wilt maken.
- De tekst licht geel op en het tabblad Annotaties wordt automatisch geopend.
- Klik op de geel oplichtende tekst en voeg de annotatie toe.
- Klik op Opslaan om de annotatie toe te voegen. De annotatie kleurt paars.
- Wanneer je de annotatie niet wilt opslaan, klik op Terug naar overzicht om door te gaan met nakijken zonder een annotatie toe te voegen.
- Gekleurde annotaties kunnen verwijderd worden door erop te klikken in het antwoord van de leerling. De annotatie wordt dan geselecteerd en je kunt op het close-icoon klikken aan de rechterbovenkant.
Voeg een opmerking toe
In Woots is het mogelijk om met behulp van opmerkingen feedback te geven aan leerlingen. De opmerkingen worden gegeven onder het gegeven aantal punten. Het toevoegen van opmerkingen is mogelijk voor alle open vragen. Om een opmerking toe te voegen, volg de onderstaande stappen.
- Ga naar de vraag die je wilt nakijken en waar je een opmerking over wilt plaatsen.
- Kijk de vraag na en klik daarna op +Opmerking. De positie van deze knop verschilt per nakijkmethode.
- Een scherm opent waar je de opmerkingen in kunt plaatsen.
- Vul je opmerking in of selecteer Quick comments
- Klik op bewaar
Gebruik suggesties
Om tijd te besparen tijdens het nakijken heb je de optie om eerder gebruikte feedback te hergebruiken. Wanneer je een opmerking hebt toegevoegd aan een nakijkcriteria en je wilt een opmerking plaatsen bij een andere leerling voor hetzelfde criterium, dan toont Woots de drie meestgebruikte opmerkingen die eerder bij dat criterium zijn gegeven. De suggesties worden weergegeven onder de plek waar je nieuwe opmerkingen kunt invoegen. Je kunt de suggesties gebruiken door deze aan te klikken.
Gebruik quick comments
Wanneer je veel dezelfde opmerkingen gebruikt, kun je ze als quick comments opslaan. Op deze manier hoef je alleen de quick comments knop aan te klikken en de quick comment aan te klikken. Op elke plek in Woots waar opmerkingen geplaatst kunnen worden, kun je opmerkingen opslaan of hergebruiken.
Om dit te bewerkstelligen, klik je op de +Opmerking knop. In het scherm dat verschijnt klik je op Quick Comments. Je kunt de reeds eerder gebruikte quick comments inzien en gebruiken door op Laat quick comments zien te klikken. Om opmerkingen op te slaan als quick comment, klik je op Opslaan als quick comment. Om een opmerking op te slaan is altijd een naam en de inhoud van de opmerking nodig:
lightbulb_outline Je kunt ook een hashtag gebruiken waarna je daarna de naam van een opgeslagen quick comment typt in het opmerkingen veld. Nadat je op enter drukt toont Woots direct de opgeslagen quick comment.
Nadat leerlingen een toets hebben ingeleverd en de resultaten zijn gepubliceerd, hebben ze de mogelijkheid om een discussie te starten (indien dit aan is gezet bij de publicatie van de toets).
Om discussies in te zien, volg je de onderstaande stappen.
- Ga naar het mark_chat_read Nakijk menu.
- Wanneer een discussie is gestart door een leerling, wordt een melding getoond met het aantal openstaande discussies. Onder de Nakijken per leerling, wordt het totaal aantal discussies van de hele toets getoond. Onder elke opgave wordt het aantal discussies van die opgave getoond.
- Klik op het arrow_drop_down-icoon en selecteer Bekijk discussies.
- Klik op Discussies in het menu aan de bovenkant.
- Vul indien gewenst je reactie in en:
- Klik op Opslaan als concept: Deze functie slaat de reactie op als concept (net zoals een concept e-mail), zodat deze gewijzigd kan worden voordat deze verstuurd wordt. Dit geeft je als docent de gelegenheid om eerst alle openstaande discussies te lezen. Alle concepten kunnen in een keer verstuurd worden. Alleen de auteur van het concept kan concepten versturen.
- Verstuur: Deze knop verstuurd de reactie direct naar de leerling. De reactie kan niet meer aangepast worden.
- Na het versturen van een reactie, de discussie wordt automatisch afgesloten. Een discussie kan gesloten worden zonder een reactie te geven door op de knop Sluiten te klikken. Het sluiten van een discussie houdt in dat zowel de leerling als de docent geen berichten meer kunnen versturen, tenzij deze door een docent opnieuw geopend wordt.
In de persoonlijke instellingen kun je het ontvangen van een e-mail over discussies tussen docent en de leerling inschakelen. Klik op je gebruikerspictogram rechtsboven in je scherm, klik op 'Instellingen' en ga naar het submenu 'E-mails' om dit in te schakelen.
Nakijkers kunnen gebruik maken van het plaatsen van een vlag bij een antwoord, wanneer zij onzeker zijn over de beoordeling die ze willen geven. Collega's kunnen daarna het gevlagde antwoord bekijken en een advies geven over de beoordeling. Het is mogelijk om alle vlaggen of alle vlaggen bij een bepaalde vraag in een keer af te sluiten.
Een vlag bij een antwoord plaatsen
Wanneer je een toets nakijkt en een antwoord wilt vlaggen, volg de onderstaande stappen.
- Klik op Vlaggen in het nakijkscherm.
- Klik op de +Vlag knop
- Voeg je opmerking toe en klik op Bewaar.
- Je kunt ook op het more_vert-icoon klikken om een geplaatste vlag te bewerken of te verwijderen.
Onopgeloste vlaggen inzien en oplossen
Wanneer je onopgeloste vlaggen wilt oplossen, volg de onderstaande stappen.
- Vanuit het Nakijken menu van je toets, klik op het arrow_drop_down-icoon en selecteer Bekijk vlaggen. Deze optie wordt alleen getoond wanneer opgaves een vlag toegewezen hebben.
- Bekijk de opmerking en herbeoordeel het antwoord indien nodig.
- Klik op Vlaggen in het menu aan de bovenkant en Beantwoord of klik op Los op.
- Wanneer je naar de volgende onopgeloste vlag wilt navigeren, klik je op Volgende onopgeloste vlag.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.