Nadat jij jouw toets gemaakt hebt, is het tijd om deze af te nemen bij je leerlingen. In dit artikel nemen we je mee in de zaken die daarbij komen kijken: toets klaarzetten, afname monitoren, live chatten met jouw leerlingen of surveillanten toevoegen. Ben je op zoek naar specifieke toetsinstellingen zoals vereisten instellen of toets verplaatsen naar een ander programma? Dan verwijzen we je graag door naar dit artikel: Toetsinstellingen. Ben je op zoek naar informatie over papieren toetsen? Dat vind je in het artikel: Alles over papieren toetsen.
Afnametijd bepalen
Wanneer jouw toets wordt afgenomen, kun je met een paar knoppen in Woots instellen.
- Log in bij Woots.
- Klik op je programma of gebruik de zoekbalk in de Programma's-sectie.
- Klik op je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op Instellingen in het menu aan de bovenkant.
- Klik op Toetsafnames in het menu aan de linkerkant
- Klik op Nieuwe afname.
- De beschikbaarheid kan worden ingesteld voor alle leerlingen, per groep of per klas. De standaard optie is voor Alle leerlingen, klik op het keuzemenu om een klas of groep te selecteren.
- Vul een datum en tijd in en stel, indien gewenst, een Tijdslimiet en Extra tijd in minuten in.
- Klik op Bewaar.
Tip: Houd er rekening mee dat de afnametijd niet korter kan zijn dan de tijdslimiet. Indien er opstartproblemen zijn; bijvoorbeeld de leerling krijgt het geluid niet goed op de koptelefoon, dan is het verstandig om dit ook mee te nemen in de totale afnametijd zodat de leerling de volledige tijdsduur heeft om een toets te maken. Als de deadline bereikt is worden de toetsen van de reguliere leerlingen automatisch ingeleverd. Leerlingen met recht op extra tijd mogen dan doorwerken tot de extra tijd verstreken is ook na de deadline.
Leerlingen met recht op extra tijd inplannen
Wil je dat de leerlingen die gemarkeerd zijn met het attribuut "extra tijd" bij de afname de aanvullende tijd ontvangen? Het plannen gaat dan net als normaal, op één ding na: zorg er voor dat je de extra tijd invult. In dit voorbeeld krijgen ze 10 minuten extra, bovenop de reguliere 50 minuten:
Het is niet mogelijk om de afnameduur van de Kijk- en luistertoetsen aan te passen voor de leerlingen
Bij het plannen zie je dat de optie "tijdslimiet" niet beschikbaar is, dit is omdat de tijdsduur van de Kijk- en luistertoetsen door Cito bepaald is. Dit is alléén zo bij toetsen uit de schoolexamenbank. Bij alle overige toetsen kan je de tijdslimiet zelf instellen. Je kan dan een aparte afname inplannen voor de leerlingen met recht op extra tijd. Bij het invullen van het tijdslimiet dien je zelf de hoeveelheid extra tijd op te nemen.
Afname monitoren
Als je een digitale toets afneemt, kun je diverse zaken monitoren. Je kunt de afname met behulp van de voortgang van leerlingen of met opgaven monitoren. Switchen tussen deze twee opties kan door in de switch te klikken op Deelnemers of Opgaven.
- Log in bij Woots.
- Klik op je programma of gebruik de zoekbalk in de Programma's-sectie.
- Klik op je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op Afname in het menu aan de bovenkant.
- Je kunt nu de volgende zaken inzien en - eventueel - aanpassen:
- Extra leerlingen uitnodigen voor de toets. Klik hiervoor onder de kolom 'Nog niet gestart' op Beheer deelnemers.
- Alle leerlingen naar 'Ingeleverd' verplaatsen. Klik hiervoor onder de kolom 'bezig' op Verplaats iedereen naar ingeleverd.
- Alle leerlingen naar 'Bezig' verplaatsen. Klik hiervoor onder de kolom 'klaar' op Verplaats iedereen naar bezig.
- Klik op Voortgang in de switch bovenin om de procentuele voortgang per opgave te zien.
Chatten met je leerlingen tijdens de afname (bèta-functie)
TIP: Deze optie is beschikbaar via bèta functies, lees meer over bèta functies hier
Als je school de livechat-functie heeft ingeschakeld, dan kun je hiermee communiceren met leerlingen tijdens de afname van je digitale toets.
Live chat inschakelen
- Klik op jouw domain School in het menu aan de linkerkant.
- Klik op label_important Programma's in het menu bovenin.
- Selecteer je Programma of gebruik de zoekbalk.
- Selecteer je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op Instellingen in het menu bovenin.
- Klik op Toegankelijkheid in het menu aan de linkerkant.
- Scrol naar beneden en vink het vakje naast Live chat aan onder de Hulpmiddelen.
Navigeer terug naar de Afname pagina en klik op Chats. Je hebt hier de mogelijkheid om een aankondiging te doen naar alle leerlingen die de toets maken, of je kunt één-op-één chatten met een leerlingen. Aankondigingen kunnen ook voordat de afname start worden gestuurd.
Stuur een aankondiging waar leerlingen op kunnen reageren
Klik op Aankondigingen, type een bericht en klik vervolgens op het verstuur icoon. Alle leerlingen die de toets maken, ontvangen een melding van de aankondiging. Leerlingen hebben ook de mogelijkheid om te reageren op de aankondiging, wat in een privé chat met de docent zal verschijnen.
Stuur een aankondiging waar leerlingen niet op kunnen reageren
Om eenzijdige communicatie met de leerlingen van de toets te hebben, kun je aankondigingen sturen waar leerlingen niet op kunnen reageren. Om hiervan gebruik te maken moet de live chat functie in de Toegankelijkheid instellingen worden uitgeschakeld. Vervolgens kun je op Aankondigingen sturen in het Afname overzicht, een bericht typen en op het verstuur icoon klikken. Alle leerlingen ontvangen nu een melding van de aankondiging.
Navigeer terug naar de Afname pagina en klik op Chats. Je hebt hier de mogelijkheid om een aankondiging te doen naar alle leerlingen die de toets maken, of je kunt één-op-één chatten met een leerlingen. Aankondigingen kunnen ook voordat de afname start worden gestuurd.
Om een een-op-een chat te starten met een deelnemer ga je naar de Deelnemers tab en zoek je de leerling waarmee je wilt chatten. Klik op het the more_vert-icoon en klik op Open chat. De leerling krijgt een melding van je bericht en kan deze beantwoorden door op de melding te klikken of op het chat-icoon in de rechterbovenhoek.
Alle manieren om je toets af te schermen
Woots biedt verschillende mogelijkheden om je digitale toets te beveiligen, waaronder specifieke toegangsrechten vallen en een verscheidenheid aan integraties (denk aan proctoring integraties en lockdown browsers).
Volg onderstaande stappen om de toegangsrechten van je digitale toets te beheren.
- Klik op jouw domain Schoolnaam in het menu aan de linkerkant.
- Klik op label_important Programma's in het menu bovenin.
- Selecteer je Programma of gebruik de zoekbalk.
- Selecteer je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op settings Instellingen in het menu bovenin.
- Klik op Toegankelijkheid in het menu aan de linkerkant.
- Je ziet vervolgens de beschikbare mogelijkheden:
- Meerdere pogingen
- Toegangscode
Het is mogelijk om in te stellen dat leerlingen een toegangscode moeten invullen om toegang te krijgen tot de toets. Als je het vakje aanvinkt wordt er automatisch een gerandomiseerd toegangscode gegenereerd. Je kunt ook dit toegangscode verwijderen en hier je eigen toegangscode invullen. Bevestig het toegangscode door te klikken op Bewaar. Als het toegangscode tijdens de afname wordt gewijzigd, kunnen de deelnemers die al bezig zijn met de toets hiermee doorgaan. - Beperkte toegang
Als je de toegang wilt blokkeren voor leerlingen om hun huidige toets te verlaten om te kijken naar andere toetsen, zoals voorgaande oefentoetsen, dan kun je dat doen met deze instelling. Zodra de leerlingen de toets zijn gestart, is het niet meer toegestaan om deze te verlaten totdat ze hun antwoorden hebben ingeleverd. - Beperk toegangslocaties
Als je wilt instellen dat leerlingen een toets enkel kunnen afnemen op een specifieke locatie, zoals een examenhal in de school, dan kun je deze mogelijkheid inschakelen en één of meerdere locaties selecteren. Als je locaties wilt toevoegen kun je contact opnemen met de beheerder van je school of dit artikel over toetsinstellingen lezen voor meer informatie.
Door de manier waarop vragen aangeboden worden aan leerlingen in een toets aan te passen, kun je de kans op fraude ook verkleinen.
- Shuffle de antwoordopties
Deze instelling is standaard uitgevinkt en zorgt ervoor dat de volgorde van de antwoorden worden gehusseld. Deze instelling beperkt de mogelijkheden voor leerlingen om te spieken. - Geef de titels van de opgaven uit een groep van een flow weer (Premium functie)
Deze instelling is standaard uitgevinkt en zorgt ervoor dat leerlingen tijdens het maken van de toets de titels van groepen in de flow van je digitale toets zien. Hier vindt je meer informatie over de flow van een toets Flow van digitale toets instellen. - Shuffle de volgorde van de opgaven
Deze instelling is standaard uitgevinkt en zorgt ervoor dat de volgorde van de opgaven worden gehusseld. Deze instelling beperkt de mogelijkheden voor leerlingen om te spieken.
Met behulp van integraties kun je ook jouw toets beveiligen. Welke integraties er allemaal zijn en hoe je deze kunt gebruiken voor jouw toets, leggen we je hier uit: Integraties voor docenten.
Surveillanten toevoegen aan een digitale toets
Surveillanten zijn bevoegd om digitale toetsen te starten, te stoppen en in te zien welke leerlingen toegang hebben tot deze toetsen. Een surveillant kan ook een leerling toevoegen aan een toets afname. Zo kan een collega jouw toets surveilleren of kun je tegelijkertijd in verschillende lokalen dezelfde toets afnemen.
Je voegt een collega als surveillant aan je programmasectie toe:
- Log in bij Woots.
- Klik op je programma of gebruik de zoekbalk in de Programma's-sectie.
- Klik op Leden in het menu aan de bovenkant.
- Klik op de keuzemenu knop Voeg medewerker toe en kies Voeg surveillanten toe.
- Selecteer je collega en klik op Voeg toe.
- Je collega heeft nu toegang tot alle toetsen in je programma en kan digitale toetsen monitoren.
Antwoordbestanden van leerlingen naderhand uploaden
Wil je na afname van de toets bepaalde bestanden nog uploaden en toevoegen aan de toets? Dat kan!
- Log in bij Woots.
- Klik op je programma of gebruik de zoekbalk in de Programma's-sectie.
- Klik op je toets of gebruik de zoekbalk.
- Klik op Resultaten in het menu aan de bovenkant.
- Klik op een Leerling en daarna op Bestanden in de optiebalk aan de bovenkant.
- Klik op Nieuw bestand en upload het bestand.
- Klik op Bewaar.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.